• Gratis verzending vanaf €45
 • Voor 16:00 besteld, gaat vandaag nog op de post!

9.2195 reviews

  Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

  De bullet journal methode: hoe begin je?

  De bullet journal methode: hoe begin je?
  Blogs

  De bullet journal methode is een manier om je aantekeningen, plannen en notities in een zogenoemd notitieboek te verzamelen en te plannen. Het doel ervan is om je notities en aantekeningen op een optimale manier te organiseren. Op deze manier behoud je een optimaal overzicht en inzicht in de planning die je maakt. Ook noteer je ideeën en hersenspinsels erin. Zo komen de gedachten uit je hoofd op het papier terecht en dat schept orde in je geest. Het komt er dus op neer dat je één boekje je als organizer gebruikt met agenda, to-do-lijst en een dagboek. De bullet journal methode is aansprekend omdat je een keer geen gebruikmaakt van digitale middelen, maar ouderwets van pen en papier. Om te beginnen, koop je een bullet journal.

  Koop een bullet journal

  Een bullet journal vormt de basis om te beginnen met deze originele en effectieve methode om orde aan te brengen in de chaos van het dagelijkse leven. Overigens is een bullet journal niet te vergelijken met een standaard notitieboek. De opzet en invulling van de pagina’s is bijvoorbeeld heel anders, want deze zijn creatief vorm gegeven. Bij het kopen van een bullet journal is het gemakkelijk om met je eigen voorkeuren rekening te houden. De creatieve boeken die het dagelijks leven gemakkelijker en leuker maken, zijn in allerlei thema’s en kleuren verkrijgbaar.

  Laat de eerste bladzijden leeg

  Het is aan te raden om als je begint met de bullet journal methode de eerste bladzijden eerst even leeg te laten. Dat komt omdat je deze pagina’s gaat gebruiken voor de inhoudsopgave, en iedere keer als je wat toevoegt aan je bullet journal vult de index zich natuurlijk ook verder. Je kan de pagina’s namelijk ook nummeren en deze opnemen in de index om op deze manier gemakkelijk alles terug te vinden. 

  Bullet journal methode: onderscheid in bullets

  Er zijn verschillende soorten bullets te onderscheiden. Het is handig om te weten welke dat zijn voordat je met de bullet journal methode begint. De belangrijkste bullets hebben betrekking op taken, notities en activiteiten. Er is voor elk van deze bullets een apart symbool beschikbaar in de vorm van een key. Zo gebruik je een punt voor taken die op de planning staan en je nog uit moet voeren. Een streepje staat symbool voor notities die zo belangrijk zijn dat je deze niet wilt vergeten, en je gebruikt voor activiteiten het symbool van een open cirkel. Daarmee geef je dingen aan die in de toekomst nog gaan gebeuren.

  Taken: .

  Notities: -

  Activiteiten: o

  De symbolen voor bullets laten je bij het bekijken van je bullet journal in een oogopslag zien wat de bedoeling ervan is. Overigens kan je de bullets door elkaar gebruiken, want de symbolen geven het onderscheid aan.

  Collecties maken in je journal

  De bullet journal methode is te gebruiken om collecties te maken. Het gaat dan ook verder dan alleen notities maken, want het is eveneens belangrijk om vooruit plannen te maken en informatie in het bullet journal te verzamelen. Er zijn net als bullets verschillende collecties te onderscheiden, waarbij een enkele collectie op één onderwerp betrekking heeft. Je kan overigens ook zelf collecties bedenken en deze een eigen naam geven. In elk geval is de maandelijkse collectie net als de jaarcollectie populair in gebruik.

  Vooruit plannen met een monthly log

  De maandelijkse collectie ofwel monthly log heeft betrekking op de maand die komen gaat. Zo neem je in deze collectie bijvoorbeeld punten op uit je agenda, maar is er eveneens ruimte om aan te geven welke taken je in de komende maand wilt gaan doen. De toekomst collectie ofwel jaarcollectie of future log kijkt verder vooruit en heeft dus betrekking op de toekomst die wat verder weg is. 

  Specifieke situaties met lijstcollecties

  Er zijn in aanvulling op deze collecties ook aangepaste lijstcollecties te maken als jij deze in jouw situatie nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld over een paar maanden op vakantie? In dat geval is het mogelijk om een collectie te maken met een bagagelijst. Zo zijn er ook andere ideeën en plannen vorm te geven in een log. Bijvoorbeeld als je het plan hebt om te dineren in restaurants waar je nog niet bent geweest. Ook aan werk gerelateerde dingen kunnen hierin uiteraard een plekje krijgen. 

  Overigens is het uiteraard ook mogelijk om een weekoverzicht en dag-overzicht als collectie op te nemen. Het is wat dat betreft natuurlijk helemaal naar eigen inzicht in te vullen. Het is wel belangrijk om bij bijvoorbeeld het jaaroverzicht erna bladzijden open te laten. Daar kan je dan later nog doelen en lijstjes in opnemen.

  • Jaaroverzicht
  • Maandoverzicht
  • Weekoverzicht
  • Dag-overzicht
  • Specifieke situaties

  Naar eigen wens invulling geven aan je journal

  Bovengenoemde informatie over het toepassen van de bullet journal methode is uiteraard een voorbeeld. Iedereen die een bullet journal bijhoudt, doet dat weer op een eigen en andere manier. Zo heb jij ook de mogelijkheid om zelf te bepalen wat de indeling gaat zijn net als welke bullets en keys je wel of niet wilt gebruiken. Je hebt er wat dat betreft helemaal de vrije hand in en moet gewoon doen wat het beste bij je past. Dat geldt dus eveneens voor het vooruit plannen, want misschien wil jij helemaal geen plannen maken voor de verre toekomst. Dan doe je dat niet en kies je een periode waar jij je wel goed bij voelt. 

  Bullet journal methode voor aanvulling en invulling

  Ook het aantal notities dat je toevoegt, bepaal je zelf. Op deze manier pas jij de bullet journal methode toe waarvoor deze bedoeld is, namelijk ter ondersteuning en vergemakkelijken van jouw dagelijkse leven. Overigens is het bijhouden van een bullet journal natuurlijk ook perfect om creatief aan de slag te gaan, want er zijn enorm veel mogelijkheden om je aantekeningen op een leuke manier vorm te geven.

  Style je eigen bullet journal

  De bullet journal methode is bij uitstek geschikt om je eigen creatieve input erin kwijt te kunnen. Het is namelijk mogelijk om je eigen bullet journal te stylen met gebruik van allerlei hulpmiddelen. Wist je dat er allerlei soorten tape zijn net als stickers om je bullet journal op creatieve manier vorm te geven? Washi tapes zijn wat dat betreft heel populair en verkrijgbaar in allerlei thema’s. Dat geldt evengoed voor allerlei soorten stickers die in je bullet journal zijn te plakken.

  Bullet journal schrijfwaren: fineliners

  Het is natuurlijk mogelijk om steeds dezelfde pen te gebruiken om notities, aantekeningen en je gedachten op te schrijven. Dat is alleen wel wat saai en daarom is er voor de toepassing van een journal bullet methode een variatie aan schrijfwaren beschikbaar. Fineliners hebben een dunne punt en daar zijn hele dunne lijntjes mee te trekken. Dit type schrijfwaren is onder meer te gebruiken om doodles te creëren net als om tekeningetjes te maken, notities op de schrijven en in te kleuren.

  Brushpennen voor handletteren

  Je maakt je bullet journal heel persoonlijk met fraaie handlettering. Daar zijn brushpennen als schrijfwaren perfect voor. Brushpennen beschikken over een flexibele punt die drukgevoelig zijn en daarom zijn er allerlei mooie sierlijke letters mee te maken. Maak je een lijntje naar beneden dan oefen je wat meer druk uit en bij een lijntje omhoog oefen je minder druk uit. Bij een brushpen zit de inkt er al in en deze pennen zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar.

  Gelpennen

  Gelpennen zijn eveneens ideaal om op creatieve wijze je bullet journal meer kleur te geven. Je kan er gewone letters mee schrijven, maar bijvoorbeeld ook gebruiken om in kleur te tekenen. Bovendien zijn gelpennen onder meer ideaal om op een zwart papier te gebruiken. Er ontstaat daardoor een mooi contrast.

  Andere leuke spulletjes

  Er zijn nog veel meer andere leuke spulletjes verkrijgbaar als hulpmiddel om je eigen invulling te geven aan de bullet journal methode. Deze spulletjes variëren van labels tot washi tape clips en van stencils tot accessoires als een plakstift.

  Beginnen met de bullet journal methode

  Heb je al zin om te beginnen met de bullet journal methode? Dan volgen hier nog een paar tips om stap voor stap aan de slag te gaan nadat je een bullet journal hebt gekocht met de schrijfwaren en andere hulpmiddelen.

  1. Verzamel al je aantekeningen

  Je hebt vast ergens notities of aantekeningen op een papiertje liggen of misschien wel in je agenda staan. Verzamel deze alvast om deze in je bullet journal te verwerken.

  2. Stel je eigen plan op

  Je bullet journal is persoonlijk en als je ermee gaat beginnen, is het handig om je eigen plan te maken. Kies bijvoorbeeld de bullets en keys die je wilt gaan gebruiken. Bepaal of je er alleen aantekeningen in opneemt of ook een agendaplanning wilt maken. Bedenk hoever je vooruit wilt plannen en welke overzichten je gaat gebruiken, zoals een jaarplanning en maandplanning of ook een week- of dagplanning.

  3. Begin met de inhoudsopgave

  Houd ruimte vrij voor de inhoudsopgave en nummer alvast de eerste twintig bladzijden om daarna de inhoudsopgave gemakkelijk te vullen.

  4. Maak de overzichten

  Nu ben je toe aan het maken van de overzichten die dus ook wel collecties heten. De volgorde bepaal je overigens ook zelf. Kijk daarom wat voor jou het gemakkelijkste en leukste is.

  5. Houd je bullet journal bij

  De bullet journal methode is niet een eenmalig iets. Het is juist de bedoeling om het bij te houden. Dat is ook logisch, want er komen in je dagelijkse leven nog heel wat plannen, ideeën, gedachten en notities bij. Veel plezier met je bullet journal!

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recent door jou bekeken

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Waarom ik stop met Bulletjournalkopen.bl
   03 / Apr / 2024

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Waarom ik stop met Bulletjournalkopen.bl

  • Pennen/Stiften Test 2024! Drukken ze door?
   11 / Jan / 2024

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Pennen/Stiften Test 2024! Drukken ze door?

  • Leuke dingen om te doen met washi tape
   04 / Jan / 2024

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Leuke dingen om te doen met washi tape

  • Wat zijn clear stamps en wat kan je ermee?
   09 / Nov / 2023

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Wat zijn clear stamps en wat kan je ermee?

  • Wat heb je nodig om te bullet journalen?
   02 / Dec / 2021

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Wat heb je nodig om te bullet journalen?

  • Wat is een bullet journal?
   21 / Nov / 2021

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Wat is een bullet journal?

  • De bullet journal methode: hoe begin je?
   17 / Nov / 2021

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   De bullet journal methode: hoe begin je?

  • Welke brushpen moet je kiezen?
   13 / Nov / 2021

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Welke brushpen moet je kiezen?

  • Wat is een brushpen?
   02 / Nov / 2021

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Wat is een brushpen?

  • Wat zijn fineliners?
   27 / Oct / 2021

   Izet Oosting - 17 / Nov / 2021

   Wat zijn fineliners?

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »